Stenoza aortică este o afecțiune valvulară cardiacă care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Această boală se caracterizează prin îngustarea valvei aortice, care are rolul de a permite sângelui să fie pompat din inimă în artera principală care alimentează restul corpului. În acest ghid, vom explora stenoza aortică, simptomele sale, opțiunile de tratament și modul în care puteți gestiona această afecțiune pentru o viață sănătoasă.

Ce este stenoza aortică?

Stenoza aortică este o afecțiune cardiacă care apare atunci când valvele aortice devin înguste și împiedică fluxul normal al sângelui din inimă către restul corpului. Valvele aortice sunt esențiale pentru a asigura un flux sanguin adecvat, iar îngustarea lor poate duce la o serie de probleme.

Simptome și diagnostic

Stenoza aortică poate să nu prezinte simptome evidente pentru o lungă perioadă de timp. Cu toate acestea, pe măsură ce boala progresează, pacienții pot experimenta următoarele simptome:

 • Dispnee (dificultate de respirație), în special în timpul efortului fizic.
 • Durere toracică sau disconfort în zona pieptului.
 • Oboseală excesivă sau slăbiciune.
 • Leșin sau amețeli.
 • Bătăi neregulate ale inimii.

Diagnosticul stenozei aortice implică evaluarea clinică a medicului și efectuarea unor teste precum ecocardiografia, radiografia toracică și electrocardiograma (ECG). Aceste teste pot oferi informații esențiale despre gravitatea stenozei și impactul acesteia asupra inimii.

Tratament și opțiuni terapeutice

Tratamentul stenozei aortice depinde de severitatea afecțiunii, simptomele pacientului și comorbidități. Opțiunile terapeutice includ:

 1. Monitorizare medicală: În cazurile ușoare sau asimptomatice, medicul poate alege să monitorizeze pacientul și să ofere recomandări privind modificarea stilului de viață pentru a menține boala sub control.
 2. Medicație: Anumite medicamente pot fi prescrise pentru a ameliora simptomele, cum ar fi diureticele pentru gestionarea edemului pulmonar.
 3. Valvuloplastie aortică: Această procedură presupune utilizarea unui balon pentru a dilata valva aortică îngustă. Cu toate acestea, este adesea o soluție temporară și poate necesita reintervenții.
 4. Înlocuirea valvei aortice: Înlocuirea chirurgicală a valvei aortice este o procedură majoră, dar poate fi necesară în cazurile severe de stenoză aortică. Tehnologia TAVI (implantarea de valvă aortică transcateteră) oferă o alternativă mai puțin invazivă, mai ales pentru pacienții cu risc chirurgical crescut.

Gestionarea stenozei aortice

Pentru a gestiona stenoza aortică și a duce o viață sănătoasă, pacienții pot lua în considerare următoarele:

 1. Urmați recomandările medicului: Este crucial să urmați sfaturile medicului și să vă efectuați controalele regulate pentru a monitoriza evoluția afecțiunii.
 2. Stil de viață sănătos: Adoptați un stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată, exerciții fizice și renunțarea la fumat.
 3. Comunicare deschisă: Păstrați o comunicare deschisă cu echipa medicală și discutați orice simptome sau îngrijorări.
 4. Sprijin emoțional: Înțelegeți că gestionarea stenozei aortice poate fi o provocare emoțională. Căutați sprijinul familiei și al prietenilor, și nu ezitați să vă implicați în grupurile de suport pentru pacienți cu afecțiuni cardiace.
 5. Instruire și informare: Educația continuă despre stenoza aortică și opțiunile de tratament este esențială. Înțelegerea afecțiunii vă poate ajuta să vă implicați activ în procesul decizional al tratamentului.
 6. Recuperarea după intervenții: Dacă ați suferit intervenții precum înlocuirea valvei aortice, asigurați-vă că urmați planul de recuperare recomandat de medic. Evitați eforturile fizice mari și urmați instrucțiunile pentru medicație.
 7. Gestionarea comorbidităților: Pentru pacienții cu alte afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arterială, este important să le mențineți sub control în colaborare cu medicul dumneavoastră.

Stenoza aortică este o afecțiune cardiacă serioasă, dar cu gestionare adecvată, mulți pacienți pot duce o viață activă și sănătoasă. Este esențial să căutați ajutor medical, să fiți proactivi în gestionarea afecțiunii și să vă implicați activ în procesul de luare a deciziilor privind tratamentul. Cu sprijinul medical adecvat și un stil de viață sănătos, puteți menține stenoza aortică sub control și să vă bucurați de o calitate mai bună a vieții.

Pentru informații și sfaturi medicale personalizate, consultați întotdeauna medicul dumneavoastră.

Programează o consultație pentru TAVI

Sau pentru a discuta toate opțiunile de tratament în stenoza aortică