Varsta mai inaintata a pacientilor cu stenoza aortica atrage dupa sine o frecventa mai mare a comorbiditatilor, o crestere a riscului chirurgical si a necesarului de investigatii si proceduri asociate. De aici deriva dificultatea alegerii strategiei optime de tratament al acestor pacienti si incercarea de introducere pe scara larga a solutiei terapeutice minim invazive alternative chirurgiei clasice, cu un profil favorabil risc/beneficiu.
Heart Team si alegerea metodei optime de inlocuire valvulara
In contextul cresterii sperantei de viata, a crescut semnificativ varsta pacientilor cu stenoza aortica stransa candidati pentru inlocuire valvulara aortica. Acesti pacienti au de multe ori comorbiditati multiple, care cresc riscul chirurgical si ingreuneaza recuperarea post-chirurgie valvulara, facand dificila alegerea terapeutica.
In ceea ce priveste decizia de tratament in cazul pacientilor cu stenoza aortica stransa s-a introdus in ultimii ani conceptul de echipa dedicata evaluarii si stabilirii tratamentului optim al acestor pacienti (Heart Team). Echipa trebuie sa includa in afara medicului cardiolog, un chirurg cardiac, un specialist in imagistica cardiovasculara, un medic anestezist, toti cu experienta in diagnosticul si tratamentul bolilor valvulare.
Tratamentul chirurgical al stenozei aortice si al leziunilor asociate
Riscul chirurgical al interventiei de inlocuire valvulara a scazut mult in ultimii ani. Pacientii fara disfunctie de VS au un risc operator de 2-5% in cele mai multe centre, 1 % la pacientii sub 70 ani. La pacientii cu stenoza aortica stransa si leziuni coronariene semnificative se recomanda efectuarea concomitenta a bypass-ului aorto-coronarian, ceea ce creste riscul chirurgical comparativ cu inlocuirea izolata a valvei aortice.
In caz de regurgitare mitrala asociata stenozei aortice stranse, severitatea acesteia poate fi supraestimata in conditiile presiunii crescute in VS. Daca nu exista modificari morfologice ale cuspelor mitrale (prolaps, flail, modificari reumatismale sau vegetatii) sau dilatare de inel mitral, chirurgia valvei mitrale nu este necesara, regurgitarea mitrala functionala non-severa se rezolva in general dupa ridicarea obstacolului valvular.
Pacientii cu stenoza aortica asociaza de multe ori dilatare de aorta ascendenta, tratamentul chirurgical concomitent al aortei ascendente proximale fiind indicat daca diametrul aortei ascendente este peste 45 mm, mai ales in prezenta bicuspidiei aortice.
TAVI: o alternativă minim invazivă
O tehnica mai putin invaziva, implantarea transcateter de valva aortica a fost studiata in numeroase trialuri clinice si a devenit disponibila si folosita in intreaga lume, in prezent existand o experienta acumulata foarte mare in folosirea acestei tehnici.
Avantajele noilor sisteme de implantare a valvei aortice transcateter includ dimnsiunea mai mica a cateterelor folosite in prezent, o gama variata de dimensiuni a protezelor folosite pentru diferite dimensiuni ale inelului si radacinii aortice, pozitionare mai precisa a protezelor si posibilitatea de a retrage si repozitiona proteza pentru asigurarea unei mai bune apozitii si pentru reducerea riscului de regurgitare paravalvulara.
Rezultatele interventiei de implant transcateter a valvei aortice
Dezvoltarea tehnologica, rafinarea criteriilor de selectie a pacientilor si cresterea experientei operatorilor au condus in ultimii ani la o scadere semnificativa a complicatiilor si mortalitatii periprocedurale. Durabilitatea protezelor implantate percutan ramane o problema desi rezultatele trialurilor la 10 ani de urmarire sunt incurajatoare, fara semne de deteriorare structurala care sa necesite inlocuirea protezelor si cu o hemodinamica buna a acestora in termeni de gradienti transvalvulari si arii efective.
Candidații pentru proceduri minim invazive
Pentru programări in vederea TAVI
ne poti apela la numarul de telefon
0376 44 88 69