Stenoza aortică, o afecțiune caracterizată de îngustarea valvei aortice, reprezintă una dintre cele mai frecvente boli valvulare cardiace. Această îngustare reduce fluxul de sânge oxigenat din inimă în artera aortică și spre restul corpului, ceea ce poate duce la simptome precum dificultăți de respirație, oboseală și durere în piept.

Tratamentul stenozei aortice a cunoscut evoluții semnificative în ultimele decenii, cu dezvoltarea tehnicilor minim invazive, cum ar fi TAVI (Implantarea Valvulară Aortică Transcateteră) și valvuloplastia.

Stenoza aortică: o problemă a fluxului de sânge

Valva aortică joacă un rol crucial în asigurarea fluxului de sânge oxigenat către restul corpului. În cazul stenozei aortice, această valvă devine îngustă, ceea ce limitează semnificativ fluxul de sânge care iese din inimă. Această îngustare poate avea consecințe grave asupra sănătății inimii și a pacientului, dacă nu este tratată corespunzător.

Tratamentul clasic: chirurgia de înlocuire a valvei aortice

Pentru mulți ani, tratamentul standard pentru stenoza aortica a implicat o procedură chirurgicală deschisă, în care valva aortică îngustată era înlocuită cu o valvă artificială sau cu o valvă biologică. Chirurgia deschisă a oferit rezultate bune, dar a presupus incizii mari și perioade de recuperare lungi.

TAVI: o alternativă minim invazivă

Implantarea Valvulară Aortică Transcateteră (TAVI) a reprezentat o revoluție în tratamentul stenozei aortice. TAVI este o procedură minim invazivă în care o nouă valvă aortică este introdusă în organism printr-un cateter și plasată în poziția corectă, înlocuind valva aortică afectată. Procedura poate fi efectuată sub anestezie locală sau generală, și nu necesită o incizie toracică deschisă.

Avantajele TAVI includ:

  • Recuperare mai rapidă: Pacienții care au suferit o procedură TAVI se pot întoarce la activitățile normale mult mai rapid decât după o intervenție chirurgicală deschisă.

  • Risc redus de complicații: Pentru pacienții care nu sunt buni candidați pentru chirurgia deschisă sau care prezintă riscuri mari, TAVI poate fi o opțiune mai sigură.

  • Eficacitate dovedită: Studiile clinice au arătat că TAVI este la fel de eficace ca și chirurgia deschisă în tratarea stenozei aortice.

Valvuloplastia: o altă opțiune minim invazivă

O altă procedură minim invazivă utilizată în tratamentul stenozei aortice este valvuloplastia. Această procedură implică introducerea unui cateter cu balon în valva aortică îngustată. Balonul este umflat pentru a lărgi valva aortică și a restabili fluxul normal de sânge. Valvuloplastia poate fi o opțiune pentru pacienții care nu sunt candidați pentru TAVI sau care așteaptă intervenția chirurgicală.

Candidații pentru proceduri minim invazive

De obicei, candidații ideali pentru TAVI sunt pacienții cu stenoză aortică severă care nu sunt buni candidați pentru chirurgia deschisă sau care prezintă riscuri mari asociate unei proceduri chirurgicale majore. Valvuloplastia poate fi o opțiune pentru pacienții care nu pot beneficia de alte proceduri. Decizia de a efectua o procedură minim invazivă se bazează pe evaluarea atentă a echipei medicale și pe nevoile specifice ale fiecărui pacient.

Programează o consultație pentru TAVI

Sau pentru a discuta toate opțiunile de tratament în stenoza aortică