Într-o lume a medicinei în continuă evoluție, procedura EVAR (Repararea Anevrismului Endovascular) a devenit o tehnologie medicală revoluționară care a transformat tratamentul anevrismelor endovasculare.

Această procedură de reparare a anevrismului endovascular implică introducerea la nivelul zonei de anevrism a unor dispozitive speciale numite stent grafturi

Ce este procedura EVAR?

Repararea anevrismului endovascular (EVAR) este o procedură minim invazivă care poate fi utilizată pentru a trata anevrismele de aortă abdominală.

Când este nevoie de procedura EVAR?

Presiunea fluxului de sânge la nivelul unui punct slab din peretele vasului de sânge (în acest caz aorta) face ca pereții aortei să se dilate spre exterior, creând un anevrism. Scopul reparării endovasculare este de a preveni ruperea anevrismului de aortă abdominală, eveniment care poate pune viața în pericol.

EVAR scade șansele unei rupturi prin ‘căptușirea’ anevrismului cu un tub nou, care reduce presiunea anevrismului. Tubul se numește stent graft și este fabricat dintr-o țesătură cu un cadru de plasă metalică.

Candidații pentru procedura EVAR

Poate beneficia de procedura EVAR orice pacient cu anevrism de aortă?

Nu toate anevrismele au nevoie de tratament. Medicul poate recomanda pacienților EVAR dacă:

 • pacientul are un anevrism aortic mare sau un anevrism mai mic care crește intr-un ritm rapid;
 • pacientul nu este potrivit pentru o intervenție chirurgicală deschisă;
 • pacientul are un țesut sănătos al vaselor de sânge din apropierea anevrismului.

Ce este repararea anevrismului endovascular fenestrat (FEVAR)?

Repararea anevrismului endovascular fenestrat (FEVAR) este o tehnică EVAR specializată care repară anevrismele complexe. Aorta abdominală este ca un trunchi de copac din care ies multe ramuri. Aceste ramuri sunt arterele care transportă sângele către organele din abdomen. Dacă un anevrism apare în apropierea unuia dintre aceste puncte de ramificare, este mai greu de tratat. Acolo intervine FEVAR.

FEVAR folosește o grefă stent fenestrată, adică o grefă cu deschideri mici. Aceste deschideri dau naștere unor grefe de stent suplimentare care intră în arterele ramificate. Acest dispozitiv special se potrivește structurii arborescente a aortei și ramurilor sale. EVAR, prin comparație, folosește o grefă care nu are mici deschideri pentru ramuri, ci o formă standard de tub.

Medicul cardiolog va decide ce procedură este necesară, în funcție de locul în care este localizat anevrismul aortic.

Candidații pentru TAVI

Criterii de Selecție pentru TAVI

Procedura TAVI nu este potrivită pentru fiecare pacient cu stenoză aortică, și astfel, selecția candidaților este un proces esențial. Criteriile de selecție pot varia, dar în general includ aspecte precum severitatea stenozei, vârsta pacientului, starea generală de sănătate și comorbiditățile (alte afecțiuni medicale).

Pacienți cu Risc Chirurgical Mare sau Foarte Mare

Un grup distinct de candidați pentru TAVI sunt pacienții cu risc chirurgical mare sau foarte mare, pentru care intervenția chirurgicală deschisă ar fi extrem de periculoasă. Acești pacienți pot beneficia semnificativ de pe urma procedurii TAVI, care are un grad redus de invazivitate și o recuperare mai rapidă.

Evaluarea Candidaților

Pentru a determina dacă un pacient este un candidat potrivit pentru TAVI, medicii efectuează o evaluare amănunțită. Aceasta poate include teste imagistice, evaluarea funcției cardiace și discuții cu pacientul privind opțiunile de tratament.

Extinderea Criteriilor

În ultimii ani, criteriile pentru TAVI s-au extins treptat, permițând unui număr mai mare de pacienți să beneficieze de procedură. TAVI a devenit o opțiune și pentru pacienții cu risc chirurgical moderat, deschizând astfel noi posibilități în tratamentul stenozei aortice.

Procedura TAVI în detaliu

1. Pregătirea Preoperatorie

 • Evaluarea Pacientului: Înainte de procedura TAVI, pacientul este supus unei evaluări amănunțite, care include teste imagistice, evaluarea funcției cardiace și discuții cu echipa medicală.
 • Planificarea Procedurii: Echipa medicală planifică procedura, selectând tipul de valve aortice transcatetere și strategia de abordare.
 • Consimțământul Informat: Pacientul este informat cu privire la procedură și își dă consimțământul în cunoștință de cauză.

2. Procedura TAVI

 • Acces Vascular: Procedura TAVI implică accesul vascular prin intermediul unei artere periferice, cum ar fi artera femurală. Acest acces este utilizat pentru a introduce cateterul și valvele aortice transcatetere în circulația sanguină.
 • Monitorizare în Timp Real: Procedura este ghidată de imagini în timp real, precum fluoroscopie și ecografie. Acest lucru permite echipei medicale să urmărească cu atenție fiecare etapă a procedurii.
 • Implantarea Valvei Aortice: Valvele aortice transcatetere sunt introduse în inimă și poziționate în locul valvei aortice native. Acestea sunt apoi extinse pentru a asigura funcționalitatea corectă.
 • Încheierea Procedurii: După finalizarea implantării, accesul vascular este sigilat și pacientul este transferat în sala de recuperare.

3. Monitorizarea Postoperatorie

 • Urmărirea Imediată: După procedură, pacientul este supravegheat îndeaproape pentru a verifica starea hemodinamică și complicațiile imediate.
 • Recuperare: Majoritatea pacienților care suferă TAVI se pot aștepta la o recuperare mai rapidă în comparație cu intervenția chirurgicală deschisă. De obicei, se pot întoarce acasă în câteva zile.
 • Monitorizare Pe Termen Lung: Pacienții care au suferit TAVI necesită monitorizare pe termen lung pentru a verifica starea valvei aortice implantate și pentru a depista orice probleme potențiale.

Beneficii și riscuri TAVI

Beneficiile TAVI

 • Invazivitate Redusă: Una dintre cele mai evidente beneficii ale TAVI este invazivitatea redusă a procedurii. Pacienții beneficiază de incizii mai mici, o recuperare mai rapidă și o incidență mai scăzută a complicațiilor chirurgicale.
 • Potrivit pentru Pacienți Cu Risc Ridicat: TAVI oferă o opțiune pentru pacienții cu risc chirurgical ridicat sau foarte ridicat, care ar avea dificultăți cu o intervenție chirurgicală deschisă.
 • Rezultate Semnificative: Studiile clinice au arătat că TAVI poate duce la îmbunătățiri semnificative în calitatea vieții pacienților, cu ameliorarea simptomelor și a funcției cardiace.

Riscuri Asociate cu TAVI

 • Probleme de Dispozitiv: Există riscul de probleme cu valvele aortice transcatetere, cum ar fi scurgeri sau disfuncții, care pot necesita intervenții suplimentare.
 • Sângerare și Hematom: Procedura TAVI implică acces vascular, ceea ce poate duce la sângerare sau hematoame la locul de acces.
 • Infecții: Orice procedură medicală poate duce la riscul de infecții, chiar dacă acesta este scăzut în cazul TAVI.

Recuperarea și viața după TAVI

Perioada imediat după procedură

 • Monitorizarea Postoperatorie: După finalizarea procedurii, pacientul este supravegheat atent într-o unitate medicală pentru a depista orice complicații imediate.
 • Recuperarea Imediată: Majoritatea pacienților pot aștepta să fie treji în câteva ore după procedură și pot reveni la o stare mai bună decât înainte de intervenție.

Recuperarea la domiciliu

 • Activitate Fizică: Pacienții sunt încurajați să reia activitatea fizică treptat. Mersul pe jos și exercițiile ușoare pot ajuta la revenirea la o stare de sănătate optimă.
 • Medicație și Monitorizare: Medicamentele prescrise, cum ar fi antiagregantele plachetare, trebuie luate conform instrucțiunilor. Pacienții pot necesita monitorizare medicală periodică.

Calitatea vieții după TAVI

 • Ameliorarea Simptomelor: Pacienții observă adesea o îmbunătățire semnificativă a simptomelor precum dispneea și oboseala, permițându-le să ducă o viață mai activă.
 • Revenirea la Activitățile Zilnice: Pacienții pot reveni la activitățile zilnice fără disconfort semnificativ.
 • Monitorizarea Pe Termen Lung: Pacienții care suferă TAVI necesită monitorizare medicală pe termen lung pentru a verifica starea valvei aortice implantate și pentru a depista orice probleme potențiale.

Importanța unei evaluări corecte

Selecția Pacienților

 • Criterii de Eligibilitate: Pacienții care beneficiază cel mai mult de pe urma TAVI sunt selectați pe baza criteriilor de eligibilitate, care pot varia în funcție de instituția medicală și de ghidurile clinice actuale.
 • Evaluarea Severității Stenozei: Severitatea stenozei aortice și impactul acesteia asupra pacientului sunt criterii importante pentru selecție.
 • Comorbidități: Prezența altor afecțiuni medicale, cum ar fi boli de inimă concomitente sau boli pulmonare, poate influența decizia de selecție.

Importanța Unei Evaluări Aprofundate

 • Evaluarea Inițială: O evaluare inițială amănunțită este esențială pentru a determina eligibilitatea pacientului pentru TAVI. Aceasta poate include teste imagistice, evaluarea funcției cardiace și discuții cu pacientul.
 • Planificarea Procedurii: Echipa medicală trebuie să planifice procedura în detaliu, selectând tipul de valve aortice transcatetere și strategia de abordare.
 • Consimțământul Informat: Pacientul trebuie să fie informat cu privire la beneficiile și riscurile procedurii, iar consimțământul său trebuie obținut în cunoștință de cauză.

Decizii Informate

 • Rolul Pacientului: Pacientul joacă un rol esențial în procesul de selecție. Este important ca pacientul să înțeleagă opțiunile de tratament, beneficiile și riscurile fiecăreia și să participe activ la decizia finală.
 • Comunicare Deschisă: Comunicarea deschisă între pacient și echipa medicală este crucială pentru a asigura că pacientul face o decizie informată și se simte confortabil cu tratamentul ales.

Concluzii

TAVI – o (r)evoluție semnificativă în medicină

 • Procedura TAVI a reprezentat o evoluție semnificativă în cardiologie, oferind o alternativă minim-invazivă la intervenția chirurgicală deschisă pentru stenoza aortică.
 • Studiile clinice și experiența clinică au confirmat eficacitatea și siguranța TAVI, ceea ce a condus la extinderea indicatiilor și la includerea pacientilor cu risc chirurgical moderat in categoria celor eligibili pentru aceasta procedura.

Impactul asupra pacienților

 • Pacienții care au suferit TAVI au raportat o ameliorare semnificativă a calității vieții, cu reducerea simptomelor precum dispneea și oboseala.
 • Recuperarea mai rapidă și gradul redus de invazivitate al procedurii au transformat experiența pacienților.

Rolul unei evaluări corecte și comunicării deschise

 • Procesul de selecție a pacienților și evaluarea corectă a acestora au un impact semnificativ asupra rezultatelor procedurii TAVI. Comunicarea deschisă între pacient și echipa medicală este cheia pentru o decizie informată.
 • Selecția riguroasă și evaluarea adecvată a pacienților sunt esențiale pentru a asigura rezultate de succes și pentru a minimiza riscurile.

Perspective de viitor

 • Procedura TAVI continuă să evolueze, cu dezvoltări tehnologice și îmbunătățiri constante ale dispozitivelor.
 • Impactul său în medicină este un exemplu al modului în care tehnologia și inovația pot schimba paradigmele tratamentului medical.

Programează o consultație pentru TAVI

Sau pentru a discuta toate opțiunile de tratament în stenoza aortică