Ce este stenoza aortica
Stenoza aortică este o afecțiune cardiacă în care valva aortică se îngustează, ceea ce îngreunează fluxul normal de sânge de la inimă către restul corpului. Stenoza aortică este definită ca îngroșarea și calcificarea valvei aortice, fiind cea mai frecventă boală cardiacă valvulară care necesită intervenție de înlocuire.
Valva aortică este situată între ventriculul stâng al inimii și artera principală a corpului, numită aorta. Din ventriculul stâng, după ce a fost oxigenat în plămâni, sângele este pompat prin valva aortică în aortă și, mai departe, către restul corpului.
Valva aortică are trei cuspe care se deschid și se închid pentru a permite fluxului de sânge să iasă din inimă. Când inima se contractă, valva aortică se deschide și lasă sângele să curgă din ventriculul stâng în aortă, iar când inima se relaxează, cele trei cuspe se închid și împiedică sângele să curgă înapoi.
În stenoza aortică, cuspele aortice devin rigide, datorită depunerii de calciu și alți compuși, iar inima este nevoită să pompeze sângele cu dificultate printr-o valvă îngustată. Această sarcină constantă de presiune asupra inimii obosește în timp mușchiul cardiac, iar efortul pe care îl face inima pentru a pompa sânge spre aortă duce în final la insuficiență cardiacă.
Simptomele care apar in stenoza aortica
Stenoza aortică este o afecțiune cronică ce se instalează progresiv. Simptomele apar de obicei atunci când îngustarea valvei este severă, de aceea, unii pacienți cu stenoză aortică pot să nu resimtă niciun simptom mulți ani de zile. Principalele manifestari sunt scăderea toleranței la efort, oboseala și lipsa de aer la eforturi progresiv mai mici, durere in piept (angină pectorală) sau chiar lesin sau pierdere de conștiență, de obicei survenite în condiții de efort fizic. Odată cu instalarea simptomelor, prognosticul pacienților cu stenoză aortică strânsă se schimbă semnificativ, în lipsa înlăturării obstacolului valvular supraviețuirea medie fiind de 1-3 ani de la debutul simptomelor.In stadiile avansate, cand stenoza devine severă si apar simptomele, se indică inlocuirea valvei aortice. Calitatea vieții pacientului cu stenoză aortică e semnificativ afectată și, lăsată netratată, stenoza aortică evoluează către deces în 80% din cazuri, în decurs de 3 ani de la debutul simptomelor.
Înaintea apariției tehnicilor intervenționale, singura variantă de tratament pentru pacienții cu stenoză aortică severă era înlocuirea valvei prin operație pe cord deschis. În ultimul deceniu, o tehnică mai puțin invazivă – implantarea percutana a valvei aortice – a devenit larg disponibila si folosita in intreaga lume.
În momentul de față, înlocuirea transcateter de valva aortica (TAVI, Transcatheter Aortic Valve Implantation) este metoda de elecție în înlocuirea valvei aortice la pacienții peste 65 ani și se preferă din ce în ce mai mult pentru toate grupele de vârstă și toate categoriile de risc. TAVI este o procedura non-chirurgicala care presupune spitalizare de câteva zile și o recuperare foarte rapidă comparativ cu inlocuirea chirurgicala clasica.
Diagnosticul stenozei aortice
Investigatia care confirmă diagnosticul de stenoză aortică si oferă date referitoare la severitatea obstacolului valvular este ecografia cardiacă. In plus, ecocardiografia evaluează impactul stenozei aortice asupra functiei inimii si oferă informatii utile pentru stabilirea prognosticului si indicatiei de inlocuire valvulară aortică.În urma ecografiei cardiace se obțin informații foarte importante despre structura și funcția valvei aortice. Examinarea 2D combinată cu Doppler color este utilă pentru aprecierea numărului cuspelor, prezenţei îngroşărilor şi calcificărilor valvulare, mobilităţii şi gradului de deschidere a cuspelor, precum si evidenţierea parametrilor hemodinamici.
Tratamentul stenozei aortice
Toți pacienții cu stenoză aortică severă simptomatică trebuie evaluați pentru posibilitatea de a fi tratați prin metoda TAVI. În momentul de față, tehnica de implantare a evoluat foarte mult, este semnificativ mai facilă și mai rafinată decât în trecut, dispozitivele actuale sunt mult imbunătățite și din ce în ce mai mulți pacienți sunt eligibili pentru implantarea transcateter de valvă aortică.
Pentru pacientii cu indicatie de inlocuire valvulara, urmatoarea investigatie care trebuie efectuata este evaluarea CT de valva aortica si aorta, in urma careia se stabileste daca inlocuirea valvulara poate fi realizata prin metoda TAVI si prin care se fac toate masuratorile pentru alegerea dimensiunii adecvate a protezei valvulare care trebuie implantata.
Intervențiile valvulare aortice trebuie efectuate doar în centre care includ departamente de cardiologie și chirurgie cardiacă între care există o bună colaborare, inclusiv existența unei echipe dedicate medico-chirurgicale (Heart Team). Alegerea tipului de intervenție trebuie să se bazeze pe o evaluare atentă a fezabilității din punct de vedere tehnic, cântărind riscurile și beneficiile fiecărei metode.
Ai fost diagnosticat cu stenoză aortică?
Programeaza o consultatie pentru a discuta toate opțiunile de tratament
0376 44 88 69