Într-o lume în continuă evoluție în domeniul medicinei, procedura TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation) a devenit o tehnologie medicală revoluționară care a transformat tratamentul stenozei aortice. Stenoza aortică, o afecțiune a valvei aortice care afectează fluxul de sânge din inimă către restul corpului, are o mortalitate foarte mare lăsată netratată. Pentru mulți pacienți, TAVI a reprezentat o alternativă promițătoare la intervenția chirurgicală clasică, deschizând noi orizonturi în ceea ce privește opțiunile de tratament. 

Înlocuirea transcateter de valvă aortică (TAVI) este in momentul de fată strategia preferată de inlocuire a valvei aortice la pacienții cu stenoză aortică severă simptomatică și se preferă din ce în ce mai mult pentru toate grupele de vârstă și toate categoriile de risc. TAVI este o metodă terapeutică non chirurgicală care a devenit nu doar o alternativă a inlocurii chirurgicale, ci este chiar superioară chirurgiei conventionale pe cord deschis.

Această procedură, care implică implantarea unei valve aortice noi cu ajutorul unui cateter, s-a dovedit a fi eficientă și sigură, cu rezultate impresionante pentru pacienți. TAVI a schimbat tratamentul stenozei aortice, oferind o soluție minim-invazivă care poate fi potrivită pentru o gamă largă de pacienți.

Cum se realizează TAVI

TAVI este o interventie minim-invazivă, nu necesită operație si de obicei nici anestezie generala, frecvent realizandu-se cu sedare constienta si anestezie locala. Interventia se efectuează standard prin abord femural, durează în jur de o oră, iar pacientul se poate externa în 2-3 zile.

Proteza valvulară biologică este pliată și apoi ghidată printr-un cateter introdus la nivelul arterei femurale (in zona inghinală) – odată în poziția corectă, valva se expandează, comprimă valva bolnavă și îi preia imediat funcția.

Anatomia valvei aortice și stenoza aortică

Anatomia Valvei Aortice

Una dintre cele patru valve ale inimii, valva aortică are rolul de a regla fluxul de sânge oxigenat din ventriculul stâng către aortă si mai departe spre restul corpului. Această valvă are trei cuspe numite cuspe semilunare aortice. 

Stenoza Aortică

Stenoza aortică este o afecțiune în care valva aortică devine îngustată sau rigidizată, ceea ce duce la restricționarea fluxului de sânge din inimă către aortă și restul corpului. Această afecțiune poate ca si cauze degenerarea valvei, depunerea de colesterol, calciu si alti compusi pe cuspe (stenoză aortică calcificată) sau anomalii congenitale ale valvei aortice. 

Impactul Stenozei Aortice

Datorita limitarii deschiderii valvei aortice, inima este nevoită să pompeze sângele cu dificultate printr-un orificiu îngustat. Această sarcină constantă de presiune asupra inimii obosește mușchiul cardiac, iar efortul pe care inima îl face pentru a pompa sânge spre aortă duce în final la insuficiență cardiacă.

Tratamentul Stenozei Aortice

Tratamentul stenozei aortice variază în funcție de severitatea afecțiunii. În trecut, intervenția chirurgicală deschisă era metoda principală de tratament, dar TAVI a adus o alternativă minim-invazivă pentru mulți pacienți. 

Evoluția tratamentului stenozei aortice

Istoricul Tratamentului Stenozei Aortice

Încă de la început, tratamentul stenozei aortice s-a concentrat pe intervenția chirurgicală deschisă, cunoscută sub numele de înlocuire valvulară aortică. Această procedură implica o incizie majoră și utilizarea unei valve aortice mecanice sau biologice pentru a înlocui valva aortică afectată. Chirurgia deschisă a fost mult timp standardul în tratamentul stenozei aortice și a salvat viețile multor pacienți.

Limitările Chirurgiei Deschise

Chirurgia deschisă, deși eficientă, implica un grad semnificativ de invazivitate. Acest lucru expune pacientul la posibile riscuri și complicații, mai ales în cazul vârstnicilor sau celor cu afecțiuni medicale preexistente. Perioada de recuperare este deseori lungă și uneori dificilă pentru pacienț.

Procedura TAVI ca Alternativă

Procedura TAVI a evoluat ca o alternativă la intervenția chirurgicală deschisă pentru stenoza aortică. În loc de incizii mari, TAVI utilizează un cateter care poate fi introdus prin intermediul arterelor periferice. Acest lucru a redus semnificativ gradul de invazivitate și a făcut ca procedura să fie accesibilă și pentru pacienții care anterior nu ar fi putut beneficia de intervenția chirurgicală.

Impactul Revoluționar al TAVI

TAVI a devenit o revoluție în tratamentul stenozei aortice, oferind pacienților o opțiune mai sigură și mai eficientă. Să vedem așadar cum TAVI a depășit limitele intervenției chirurgicale deschise și a devenit o strategie de tratament preferată pentru mulți pacienți.

Dezvoltarea procedurii TAVI

Evoluția TAVI:

 • Primele încercări: Procedura TAVI a început ca o idee îndrăzneață, cu primele încercări în anii 2000. Aceste încercări au fost, în mare parte, restrânse la pacienți cu contraindicații pentru chirurgia deschisă.
 • Dezvoltarea dispozitivelor: Pe măsură ce TAVI a câștigat teren, au fost dezvoltate și îmbunătățite dispozitivele utilizate. Valvele aortice transcateter au devenit mai eficiente și mai ușor de implantat.
 • Studiile clinice: Studiile clinice au jucat un rol crucial în validarea procedurii TAVI. Studiile precum PARTNER și EVOLUT au demonstrat non-inferioritatea sau chiar superioritatea TAVI în comparație cu intervenția chirurgicală deschisă în anumite cazuri.
 • Extinderea indicațiilor: Pe măsură ce TAVI a fost recunoscută ca o alternativă viabilă la chirurgia deschisă, indicațiile s-au extins. Pacienți cu risc chirurgical moderat și chiar cu risc chirurgical scăzut au devenit candidați pentru TAVI.

Impactul TAVI:

 • Schimbarea paradigmei: TAVI a schimbat paradigma tratamentului stenozei aortice. De la o intervenție chirurgicală majoră, tratamentul s-a transformat într-o procedură minim-invazivă și mai accesibilă.
 • Îmbunătățirea calității vieții: Pacienții care au suferit TAVI au raportat o îmbunătățire semnificativă a calității vieții, cu simptome reduse și o recuperare mai rapidă.
 • Perspective de viitor: TAVI continuă să evolueze, cu dezvoltări în tehnologie și dispozitive care promit un tratament și mai eficient în viitor.

Candidații pentru TAVI

Criterii de Selecție pentru TAVI

Procedura TAVI nu este potrivită pentru orice pacient cu stenoză aortică, astfel că selecția candidaților este un proces esențial. Criteriile de selecție pot varia, dar în general includ aspecte precum severitatea stenozei, vârsta pacientului, starea generală de sănătate și comorbiditățile (alte afecțiuni medicale).

Pacienți cu Risc Chirurgical Mare sau Foarte Mare

Un grup distinct de candidați pentru TAVI sunt pacienții cu risc chirurgical mare sau foarte mare, pentru care intervenția chirurgicală deschisă ar fi extrem de periculoasă. Acești pacienți pot beneficia semnificativ de pe urma procedurii TAVI, care are un grad redus de invazivitate și o recuperare mai rapidă.

Evaluarea Candidaților

Pentru a determina dacă un pacient este un candidat potrivit pentru TAVI, medicii efectuează o evaluare amănunțită. Aceasta poate include teste imagistice, evaluarea funcției cardiace și discuții cu pacientul privind opțiunile de tratament.

Extinderea Criteriilor

În ultimii ani, criteriile pentru TAVI s-au extins treptat, permițând unui număr mai mare de pacienți să beneficieze de procedură. TAVI a devenit o opțiune și pentru pacienții cu risc chirurgical moderat și mic, deschizând astfel noi posibilități în tratamentul stenozei aortice.

Procedura TAVI în detaliu

1. Pregătirea Pre Interventie

 • Evaluarea Pacientului: Înainte de procedura TAVI, pacientul este supus unei evaluări amănunțite, care include teste imagistice și evaluarea funcției cardiace.
 • Planificarea Procedurii: Echipa medicală planifică procedura, selectând tipul de valva aortica și strategia de abordare.
 • Consimțământul Informat: Pacientul este informat cu privire la procedură și își dă consimțământul în cunoștință de cauză.

2. Procedura TAVI

 • Acces Vascular: Procedura TAVI implică accesul vascular prin intermediul unei artere periferice, cum ar fi artera femurală. Acest acces este utilizat pentru a introduce cateterul și valvele aortice transcatetere în circulația sanguină.
 • Monitorizare în Timp Real: Procedura este ghidată de imagini în timp real, precum fluoroscopie și ecografie. Acest lucru permite echipei medicale să urmărească cu atenție fiecare etapă a procedurii.
 • Implantarea Valvei Aortice: Valvele aortice transcatetere sunt introduse în inimă și poziționate în locul valvei aortice native.
 • Încheierea Procedurii: După finalizarea implantării, accesul vascular este inchis și pacientul este transferat pe sectie.

3. Monitorizarea Postoperatorie

 • Urmărirea Imediată: După procedură, pacientul este supravegheat îndeaproape pentru a verifica starea hemodinamică și complicațiile imediate.
 • Recuperare: Majoritatea pacienților care sunt supusi unei proceduri TAVI se pot aștepta la o recuperare mai rapidă în comparație cu intervenția chirurgicală deschisă. De obicei, se pot întoarce acasă în câteva zile.
 • Monitorizare Pe Termen Lung: Pacienții care au beneficiat de TAVI necesită monitorizare pe termen lung pentru a verifica starea valvei aortice implantate și pentru a depista orice posibile probleme.

Beneficii și riscuri TAVI

Beneficiile TAVI

 • Invazivitate Redusă: Una dintre cele mai evidente beneficii ale TAVI este invazivitatea redusă a procedurii. Pacienții beneficiază de incizii mai mici, o recuperare mai rapidă și o incidență mai scăzută a complicațiilor.
 • Potrivit pentru Pacienți Cu Risc Ridicat: TAVI oferă o opțiune pentru pacienții cu risc chirurgical ridicat sau foarte ridicat, care ar avea in cazul unei intervenții chirurgicale deschise.
 • Rezultate Semnificative: Studiile clinice au arătat că TAVI poate duce la îmbunătățiri semnificative în calitatea vieții pacienților, cu ameliorarea simptomelor și a funcției cardiace.

Riscuri Asociate cu TAVI

 • Probleme de Dispozitiv: Există riscul de probleme cu valvele aortice transcateter, cum ar fi regurgitari sau disfuncții valvulare, care pot necesita intervenții suplimentare.
 • Sângerare și Hematom: Procedura TAVI implică acces vascular, ceea ce poate duce la sângerari sau hematoame la locul de acces.
 • Infecții: Orice procedură medicală poate duce la riscul de infecții, chiar dacă acesta este scăzut în cazul TAVI.

Recuperarea și viața după TAVI

Perioada imediat după procedură

 • Monitorizarea Postoperatorie: După finalizarea procedurii, pacientul este supravegheat atent pentru a depista orice complicații imediate.
 • Recuperarea Imediată: Majoritatea pacienților vor avea o ameliorare semnificativa a simptomelor imediat după interventie.

Recuperarea la domiciliu

 • Activitate Fizică: Pacienții sunt încurajați să reia activitatea fizică treptat. Mersul pe jos și exercițiile ușoare pot ajuta la revenirea la o stare de sănătate optimă.
 • Medicație și Monitorizare: Medicamentele prescrise, cum ar fi antiagregantele plachetare, trebuie luate conform recomandarilor. Pacienții necesita monitorizare medicală periodică.

Calitatea vieții după TAVI

 • Ameliorarea Simptomelor: Pacienții observă adesea o îmbunătățire semnificativă a simptomelor precum dispneea și oboseala, permițându-le să ducă o viață activă.
 • Revenirea la Activitățile Zilnice: Pacienții pot reveni la activitățile zilnice fără disconfort semnificativ.
 • Monitorizarea Pe Termen Lung: Pacienții care beneficiaza de TAVI necesită monitorizare medicală pe termen lung pentru a verifica starea valvei aortice implantate și pentru a depista orice probleme potențiale.

Importanța unei evaluări corecte

Selecția Pacienților

 • Criterii de Eligibilitate: Pacienții care beneficiază cel mai mult de pe urma TAVI sunt selectați pe baza criteriilor de eligibilitate, care pot varia în funcție de instituția medicală și de ghidurile clinice actuale.
 • Evaluarea Severității Stenozei: Severitatea stenozei aortice și impactul acesteia asupra pacientului sunt criterii importante pentru selecție.
 • Comorbidități: Prezența altor afecțiuni medicale, cum ar fi boli de inimă concomitente sau boli pulmonare, poate influența decizia de selecție.

Importanța Unei Evaluări Aprofundate

 • Evaluarea Inițială: O evaluare inițială amănunțită este esențială pentru a determina eligibilitatea pacientului pentru TAVI. Aceasta poate include teste imagistice, evaluarea funcției cardiace și discuții cu pacientul.
 • Planificarea Procedurii: Echipa medicală trebuie să planifice procedura în detaliu, selectând tipul de valve aortice transcateter și strategia de abordare.
 • Consimțământul Informat: Pacientul trebuie să fie informat cu privire la beneficiile și riscurile procedurii, iar consimțământul său trebuie obținut în cunoștință de cauză.

Decizii Informate

 • Rolul Pacientului: Pacientul joacă un rol esențial în procesul de selecție. Este important ca pacientul să înțeleagă opțiunile de tratament, beneficiile și riscurile fiecăreia și să participe activ la decizia finală.
 • Comunicare Deschisă: Comunicarea deschisă între pacient și echipa medicală este crucială pentru a asigura că pacientul ia o decizie informată și se simte confortabil cu tratamentul ales.

Concluzii

TAVI – o (r)evoluție semnificativă în medicină

 • Procedura TAVI a reprezentat o evoluție semnificativă în cardiologie, oferind o alternativă minim-invazivă la intervenția chirurgicală deschisă pentru stenoza aortică.
 • Studiile clinice și experiența clinică au confirmat eficacitatea și siguranța TAVI, ceea ce a condus la extinderea indicatiilor și la includerea pacientilor cu risc chirurgical moderat si mic in categoria celor eligibili pentru aceasta procedura.

Impactul asupra pacienților

 • Pacienții care au suferit TAVI au raportat o ameliorare semnificativă a calității vieții, cu reducerea simptomelor precum dispneea și oboseala.
 • Recuperarea mai rapidă și gradul redus de invazivitate al procedurii au transformat experiența pacienților.

Rolul unei evaluări corecte și comunicării deschise

 • Procesul de selecție a pacienților și evaluarea corectă a acestora au un impact semnificativ asupra rezultatelor procedurii TAVI. Comunicarea deschisă între pacient și echipa medicală este cheia pentru o decizie informată.
 • Selecția riguroasă și evaluarea adecvată a pacienților sunt esențiale pentru a asigura rezultate de succes și pentru a minimiza riscurile.

Perspective de viitor

 • Procedura TAVI continuă să evolueze, cu dezvoltări tehnologice și îmbunătățiri constante ale dispozitivelor.
 • Impactul său în medicină este un exemplu al modului în care tehnologia și inovația pot schimba paradigmele tratamentului medical.

Programează o consultație in vederea TAVI

Sau pentru a discuta toate opțiunile de tratament în stenoza aortică