Valvulopatia aortică este o afecțiune cardiacă care afectează una dintre cele patru valve cardiace, valva aortică. Această valvulă are rolul de a permite fluxul de sânge oxigenat să iasă din inimă și să intre în artera aortică, care duce sângele către restul corpului. Atunci când valva aortică nu funcționează corect, inima trebuie să depună eforturi suplimentare pentru a pompa sângele, ceea ce poate duce la complicații grave. Să explorăm în continuare cauzele, simptomele, diagnosticul și tratamentul valvulopatiei aortice.

Cauzele valvulopatiei aortice

Valvulopatia aortică poate fi cauzată de mai multe factori, printre care:

 1. Stenoza aortică: Această este forma cea mai comună de valvulopatie aortică și apare atunci când valva aortică se îngustează. Stenoza aortică poate fi determinată de depunerea de calciu pe valvă sau de degenerarea țesutului valvular.
 2. Insuficiența aortică: În această formă de valvulopatie aortică, valva aortică nu se închide corespunzător, ceea ce permite sângelui să curgă înapoi în inimă. Aceasta poate fi cauzată de o serie de factori, inclusiv infecții sau leziuni.
 3. Valvulopatie aortică congenitală: Uneori, valvulopatia aortică poate fi prezentă de la naștere, când valva aortică nu se dezvoltă corect.
 4. Boli autoimune sau infecțioase: Unele boli autoimune sau infecțioase pot afecta valva aortică și pot contribui la dezvoltarea valvulopatiei aortice.

Simptomele valvulopatiei aortice

Simptomele valvulopatiei aortice pot varia în funcție de severitatea afecțiunii. Cu toate acestea, ele pot include:

 • Durere sau disconfort în piept, în special la efort
 • Respirație dificilă sau senzație de sufocare
 • Slăbiciune sau oboseală excesivă
 • Bătăi neregulate ale inimii
 • Amețeli sau leșin

În stadiile incipiente, valvulopatia aortică poate să nu prezinte simptome evidente, de aceea este important să se efectueze controale medicale regulate pentru a depista afecțiunea în stadiile incipiente.

Diagnosticul valvulopatiei aortice

Diagnosticul valvulopatiei aortice începe cu o evaluare medicală completă, inclusiv istoricul medical și examenul fizic. Medicul va asculta sunetele inimii cu ajutorul unui stetoscop și va căuta semnele specifice ale valvulopatiei aortice.

Pentru a confirma diagnosticul, pot fi efectuate următoarele teste:

 • Ecocardiograma: Acest test folosește ultrasunete pentru a crea imagini detaliate ale valvei aortice și a fluxului de sânge. El poate determina gradul de îngustare sau insuficiență a valvei.

 • Radiografie toracică: Această imagine poate dezvălui mărirea inimii sau alte semne ale valvulopatiei aortice.

 • Electrocardiograma (ECG): ECG-ul poate detecta modificările în ritmul cardiac și activitatea electrică a inimii.

 • Tomografia computerizată sau rezonanța magnetică nucleară (RMN): Aceste teste pot oferi imagini detaliate ale inimii și ale valvei aortice.

Tratamentul valvulopatiei aortice

Tratamentul valvulopatiei aortice depinde de gravitatea afecțiunii și de starea generală de sănătate a pacientului. Opțiunile de tratament pot include:

 • Monitorizare medicală: În cazurile ușoare sau asimptomatice, medicul poate decide să monitorizeze doar evoluția afecțiunii.

 • Medicație: Uneori, medicația poate fi prescrisă pentru a controla simptomele sau pentru a îmbunătăți funcția inimii.

 • Chirurgie: În cazurile severe de valvulopatie aortică, intervenția chirurgicală poate fi necesară pentru a repara sau înlocui valva aortică afectată.

 • Proceduri minim invazive: În anumite situații, pot fi efectuate proceduri minim invazive pentru a corecta valvele aortice, evitând intervenția chirurgicală majoră.

Tratamentul este individualizat și decis în funcție de nevoile specifice ale fiecărui pacient. Este esențial să se discute cu medicul pentru a determina ce opțiune de tratament este cea mai potrivită.

Valvulopatia aortică este o afecțiune serioasă care poate avea consecințe grave asupra sănătății inimii. Este important să căutați asistență medicală regulată și să discutați cu medicul despre orice simptome sau preocupări legate de inimă. Cu un diagnostic și un tratament adecvat, mulți pacienți pot duce o viață activă și sănătoasă.

Programează o consultație pentru TAVI

Sau pentru a discuta toate opțiunile de tratament în stenoza aortică