Stenoza aortică este cea mai frecventă boală valvulară dobândită care necesită intervenție de înlocuire, cu o creștere exponențială a prevalenței odată cu avansarea în vârstă, 1 din 20 persoane peste 75 ani avand stenoza aortica moderata sau severa. Deoarece nu exista tratament medicamentos care sa atenueze progresia stenozei, singurele metode de imbunatatire a simptomatologiei si a prognosticului raman interventia percutana (TAVI) sau inlocuirea valvulara chirurgicala.

Stenoza aortică valvulară, cea mai frecventă valvulopatie a adultului, constă în îngroşarea, calcificarea şi scăderea mobilităţii cuspelor, cu apariţia unui obstacol fix la golirea ventriculului stâng.

Diagnosticul valvulopatiei aortice

In istoria naturala a stenozei aortice exista o perioada lunga asimptomatica, ceea ce face ca majoritatea pacientilor sa fie diagnosticati pe baza examenului obiectiv. Prezenta unui suflu sistolic ejectional in focarul aortic orienteaza de cele mai multe ori catre efectuarea ecocardiografiei care confirma diagnosticul clinic de stenoza aortica.

Aparitia simptomelor la pacientii cu stenoza aortica identifica un moment crucial in evolutia bolii, deoarece in lipsa interventiei, chirurgicale sau transcateter (TAVI), supravietuirea scade dramatic din momentul instalarii simptomatologiei. 

Investigatia cheie, care confirma diagnosticul de stenoza aortica si ofera date referitoare la severitatea obstacolului valvular si impactul ei asupra cavitatilor cardiace este ecocardiografia transtoracica. In plus, ecocardiografia evalueaza impactul stenozei aortice asupra geometriei si functiei VS, detecteaza prezenta leziunilor asocite si ofera informatii utile pentru stabilirea prognosticului si indicatiei de inlocuire valvulara aortica.

Evaluarea CT multislice este utila in evaluarea pre-procedurala la pacientii cu indicatie de TAVI pentru caracterizarea radacinii aortice, orificiului valvular si ostiilor arterelor coronare, fiind metoda imagistica preferata in acest scop in majoritatea centrelor.

Pentru pacientii asimptomatici, testarea la efort poate fi utila mai ales in cazul varstnicilor cu comorbiditati multiple si activitate fizica redusa.

Stenoza aortica severa

Velocitatea maxima a fluxului transvalvular aortic este direct proportionala cu severitatea stenozei aortice si este un parametru util pentru urmarirea in evolutie a progresiei stenozei, avand o valoare prognostica dovedita. Gradientul mediu transvalvular reprezinta gradientul dintre presiunea sistolica in VS si presiunea sistolica din aorta pe parcursul intregii sistole ventriculare, fiind o masura standard a severitatii stenozei aortice. O valoare a velocitatii maxime peste 4 m/s si/sau a gradientului mediu peste 40 mmHg definesc o stenoza aortica severa.

In cazul pacientilor cu stenoza aortica severa cu gradient crescut care prezinta simptome, interventia valvulara este clar indicata si considerata recomandare de Clasa 1.

Indicatii de interventie pentru stenoza aortica

Recomandarile actuale de interventie pentru valva aortica sunt publicate de American College of Cardiology (ACC)/AHA (American Heart Association) in 2020 si de European Society of Cardiology (ESC)/EACTS (European Association for Cardio-Thoracic Surgery) in 2021.

In luarea unei decizii de tratament optima pentru fiecare pacient cu stenoza aortica in parte un rol crucial il joaca echipa multidisciplinara Heart Team.

Tratamentul valvulopatiei aortice

Alegerea metodei de inlocuire valvulara. Inlocuirea chirurgicala a valvei aortice a reprezentat in trecut standardul de tratament curativ in stenoza aortica stransa. In ultimii 20 ani, o tehnica mai putin invaziva, implantarea transcateter a valvei aortice a fost studiata in numeroase trialuri clinice si a devenit larg disponibila si folosita in intreaga lume. TAVI s-a dezvoltat initial ca o alternativa pentru pacientii inoperabili, iar apoi, prin imbunatatirea dispozitivelor si evidenta clinica din multiple trialuri randomizate, a fost adoptata pe scara larga ca o alternativa a chirurgiei.

Comparatia dintre TAVI si inlocuirea chirurgicala s-a facut intial la pacientii cu risc chirurgical crescut in studiile PARTNER 1A si US CoreValve, care au evidentiat rezultate clinice comparabile pana la 5 ani. Ulterior, studiul PARTNER 2A a evidentiat rezultate clinice similare si in cazul pacientilor cu risc chirurgical intermediar.

Mai recent, studiile care au inrolat pacient cu risc chirurgical scazut au demonstrat ca TAVI cu valve expandabile pe balon SAPIEN 3) sau valve autoexpandabile (CoreValve, Evolut R/PRO), in comparatie cu chirurgia, a fost superioara in ceea ce priveste endpointul compozit de mortalitate, accident vascular cerebral, sau respitalizare la un an in PARTNER 3 si noninferior pentru endpointul compozit de mortalitate si AVC la 2 ani in Evolut Low Risk.

Alegerea intre chirurgia cardiaca si TAVI se face cel mai bine dupa analiza cazului intr-o echipa multidisciplinara luand in considerare varsta, caracteristicile clinice si anatomice individuale, precum si dorinta pacientului. 

In ceea ce priveste decizia de tratament in cazul pacientilor cu stenoza aortica stransa s-a introdus in ultimii ani conceptul de echipa dedicata evaluarii si stabilirii tratamentului optim al acestor pacienti (Heart Team) si de clinica adresata pacientilor cu boli valvulare (Heart Valve Centre). Aceasta evaluare in echipa este in mod particular utila in cazul pacientilor cu risc inalt pentru alegerea metodei optime de tratament si al pacientilor asimptomatici la care raportul risc beneficiu al unei eventuale interventii trebuie atent cantarit.

Pentru programări in vederea TAVI

ne poti apela la numarul de telefon