Edit Content

About Us

We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and expound.

Contact Info

Afectarea coronariana asociata stenozei aortice si procedurii TAVI

Boala coronariană și stenoza valvei aortice au mai multe căi fiziopatologice și factori de risc comuni, care contribuie la coexistența frecventă a acestor două patologii la același individ.

Mai mult, prevalența bolii coronariene crește în rândul pacienților vârstnici cu stenoză aortică severă, deoarece progresia bolii este puternic asociată cu vârsta atât pentru boala coronariană, cât și pentru stenoza aortică.

Pacienții cu stenoză aortică și boală coronariană concomitente sunt caracterizați de profiluri de risc mai ridicate, cu un număr mai mare de comorbidități în comparație cu pacienții cu stenoză aortică izolată.

Evaluarea si tratamenul bolii coronariene asociate

Coronarografia ramane standardul de aur pentru evaluarea arterelor coronare la pacientii propusi pentru TAVI, dar si angiografia CT, realizata de rutina pentru planificarea procedurii TAVI, poate fi o varianta buna de excludere a bolii coronariene la cca 1/3 din pacienti.

Decizia de angioplastie coronariană inainte de TAVI trebuie intotdeauna să ia in calcul riscul hemoragic al pacientului si strategia antitrombotica.

In cazul pacientilor cu boală coronariană severă si/sau boală renală cronică trebuie luată in considerare angioplastia coronariană stadializată (inainte de TAVI), pe cand o abordare simultană (PCI si TAVI) este recomandată in cazul pacientilor cu complexitate procedurala scazuta si functie renala normală, pentru a evita o procedură invazivă aditională.

Nu toti pacientii cu boală coronariană necesită revascularizare inainte de TAVI. Angioplastia coronariană se indică in cazul stenozelor severe proximale, cu teritoriu miocardic extins supus la risc. Momentul revascularizarii (stadializat inainte de TAVI sau concomitent cu TAVI) se stabileste in functie de caracteristicile anatomice si clinice individuale.

Obstructia coronariană după implantarea de proteză TAVI

Obstructia completa sau partiala ostiala, in timpul sau dupa procedura TAVI, este cauzata de deplasarea valvei native calcificate sau de portiunea biologica a protezei valvulare catre un ostium coronarian.

Principalul factor de risc anatomic responsabil de obstructia coronariana este inaltimea redusa a ostiumurilor coronare (sub 12 mm) si, pentru ca ostiumul coronarei stangi este pozitionat mai jos fata de cel al coronarei drepte, incidenta ocluziei coronarei stangi este mult mai mare.

Obstructia coronariana este o complicatie rara dar foarte serioasa, cu o incidenta mai mare in cazul procedurilor Valve in Valve. In planificarea procedurii TAVI, ecografia si angioCT -ul multislice trebuie analizate in detaliu pentru a anticipa si preveni aceasta complicatie la pacientii cu risc crescut.

V-ar mai putea interesa și aceste articole:

Rolul examinarii CT in planificarea procedurii TAVI

Tomografia computerizata cu contrast reprezintă metoda imagistică de electie pentru evaluarea preprocedurală TAVI, planificarea interventiei și selectarea protezei aortice adecvate. …

Selectia optima a pacientului pentru TAVI

Cat de frecvente sunt stenoza valvei aortice si insuficienta aortica

Epidemiologia bolii valvulare aortice variază foarte mult între țările cu venituri mari și cele cu venituri mici. Majoritatea morbidității și …