Boala coronariană și stenoza valvei aortice au mai multe căi fiziopatologice comune, care contribuie la coexistența frecventă a acestor două patologii la același individ.
Mai mult, prevalența bolii coronariene crește în rândul pacienților vârstnici cu stenoză aortică severă, deoarece progresia bolii este puternic asociată cu vârsta atât pentru boala coronariană, cât și pentru stenoza aortică.
Pacienții cu stenoză aortică și boală coronariană concomitente sunt caracterizați de profiluri de risc mai ridicate, cu un număr mai mare de comorbidități în comparație cu pacienții cu stenoză aortică izolată.
Evaluarea si tratamenul bolii coronariene asociate
Coronarografia ramane standardul de aur pentru evaluarea arterelor coronare la pacientii propusi pentru TAVI, dar si angiografia CT, realizata de rutina pentru planificarea procedurii TAVI, poate fi o varianta buna de excludere a bolii coronariene la cca 1/3 din pacienti.
Decizia de angioplastie coronariană inainte de TAVI trebuie intotdeauna să ia in calcul riscul hemoragic al pacientului si strategia antitrombotica.
In cazul pacientilor cu boală coronariană severă si/sau boală renală cronică trebuie luată in considerare angioplastia coronariană stadializată (inainte de TAVI), pe cand o abordare simultană (PCI si TAVI) este recomandată in cazul pacientilor cu complexitate procedurala scazuta si functie renala normală, pentru a evita o procedură invazivă aditională.
Nu toti pacientii cu boală coronariană necesită revascularizare inainte de TAVI. Angioplastia coronariană se indică in cazul stenozelor severe proximale, cu teritoriu miocardic extins supus la risc. Momentul revascularizarii (stadializat inainte de TAVI sau concomitent cu TAVI) se stabileste in functie de caracteristicile anatomice si clinice individuale.