Epidemiologia bolii valvulare aortice variază foarte mult între țările cu venituri mari și cele cu venituri mici. Majoritatea morbidității și mortalității atribuibile bolii valvei aortice la nivel mondial se datorează bolilor infecțioase, fie direct (endocardita infecțioasă), fie indirect, precum în febra reumatică acută si boala cardiacă reumatismală secundară, care sunt cel mai frecvent întâlnite în țările cu venituri mici. În țările cu venituri mari, cea mai frecventă este boala aortică degenerativă calcificată.
Numărul cazurilor de boală valvulară aortică va continua sa crească din cauza asocierii puternice dintre boala valvulară și vârstă, combinată cu îmbătrânirea rapidă a populațiilor din întreaga lume. Boala valvulară degenerativă afectează persoanele în vârstă din țările dezvoltate, este insidioasă la debut și frecvent asociată cu alte comorbidități. Cu toate acestea, în țările cu venituri mici, boala valvulară este întâlnită la tineri, nu de puține ori la copiii de vârstă școlară sau la femeile tinere cu potențial fertil, și cu o evoluție mult mai rapidă. Boala cardiacă reumatismală se intalneste disproporționat in țările cu venituri mici și grupurile cu venituri mici din țările cu venituri mari. Astfel, amploarea bolilor cardiovasculare sunt foarte diferite în diferite țări si continente (Africa, Asia, Europa sau America de Nord).
Incidența febrei reumatice acute a fost dificil de stabilit la nivel global. Estimările variază de la 10 cazuri la 100.000 până la 374 de cazuri la 100.000 în comunitățile indigene din Pacific și din Australia și Noua Zeelandă.
În Africa, febra reumatică acută este încă observată în mod regulat în forma sa cea mai fulminantă, afectând copiii de până la șase ani. Se manifestă prin insuficiență cardiacă refractară severă, necesitând adesea înlocuirea valvei în copilărie. Pe continentul african, grupul de experți al Organizației Mondiale a Sănătății privind febra reumatică (FR) și reumatismul articular acut a estimat că în 1994 aproximativ 12 milioane de oameni din întreaga lume aveau FR și boală cardiacă reumatismală, majoritatea în țările în curs de dezvoltare. O revizuire mai recentă a datelor actuale a estimat că 15,6–19,6 milioane de oameni au boală cardiacă reumatismală (2,4 milioane de copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 14 ani), provocând 233.364 – 294.398 decese în fiecare an (pe baza o rată anuală de mortalitate de 1,5%). Apoi, cea mai mare prevalență a bolii cardiace reumatismale este în Africa sub-sahariană, cu o prevalență de 5,7 la 1.000, comparativ cu 1,8 la 1.000 în Africa de Nord și 0,3 la 1.000 în țările dezvoltate economic. Studii recente din Africa, folosind screening-ul ecocardiografic, au descoperit boală cardiacă reumatismală subclinică la copii cu o prevalență de aproape zece ori mai mare decât fără studiu ecografic.
În timp ce studiile anterioare au estimat că numărul copiilor cu vârsta cuprinsă între 5-14 ani cu boala cardiacă reumatismală în Asia este între 1,96 și 2,21 milioane, o meta-analiză recentă, folosind ecocardiografia ca metoda de diagnostic, a estimat că prevalența bolii cardiace reumatismale în Asia de Sud-Est a fost 28 la 1.000. [1]
Stenoza aortică (SA) este relativ rar întalnită la cei sub 65 de ani, în absența unei anomalii congenitale. Stenoza aortică este a doua cea mai frecventă leziune valvulară din Statele Unite. Este prezentă la aproximativ 5% din populația cu vârsta de 65 de ani, cu o prevalență în creștere odată cu înaintarea în vârstă. O meta-analiză a unor studii mai vechi efectuate în Europa, SUA și Taiwan a constatat o prevalență populațională a SA de 12,4% și o prevalență de 3,4% a SA severă la cei cu vârsta de peste 75 de ani. Există o creștere exponențială a prevalenței SA cu vârsta, cu 0,2% în grupul de 50-59 de ani, 1,3% în grupul de 60-69 de ani, 3,9% în grupul de 70-79 de ani și 9,8% la cei cu vârsta cuprinsă între 80–89 de ani.
Bicuspidia aortică (BA) este cea mai frecventă boală cardiacă congenitală, fiind întâlnită la aproximativ 0,5–0,8% din populație si este asociată cu afectare valvulară ce necesită tratament la o vârstă mai tânără decât in cazul valvei aortice tricuspe, cu o vârstă medie la momentul intervenției chirurgicale de 50 de ani. Numărul de pacienți vârstnici cu indicație de tratament (SA simptomatică severă cu vârsta de peste 75 de ani), care este cel mai important grup pentru sistemele de sănătate din cauza complexității și costului managementului, este estimat să se dubleze până în 2050 atât în SUA cat și in Europa. [2]
Regurgitarea aortică
Insuficiența aortică (RA) se poate datora unei cauze primare cum ar fi valva bicuspidă sau secundară ectaziei rădăcinii aortice. RA de severitate ușoară sau mai mare a fost observată la 13% dintre bărbați și 8,5% dintre femei în cadrul studiului Framingham Offspring. S-a estimat că RA moderată- severă este prevalentă la aproximativ 0,5% din populația totală din SUA. Într-o cohortă afro-americană, 9% au avut RA ușoară și 0,5% au avut RA moderată sau severă. Din nou, toate aceste prevalențe cresc odată cu creșterea în vârstă. Un mare registru internațional, multicentric, a raportat diferențele de sex la pacienții cu valvă aortică bicuspă: bărbații și femeile au avut o proporție egală din fiecare tip de morfologie de valvă aortică bicuspă. Bărbații cu valvă aortică bicuspă au prezentat mai frecvent insuficiență aortică moderată/severă la prima prezentare, în comparație cu femeile, în timp ce femeile au prezentat mai des stenoză aortică moderată/severă în comparație cu bărbații. [3]
Referinte:
- Rothenbuhler M, O’Sullivan CJ, Stortecky S, Stefanini GG, Spitzer E, Estill J, Shrestha NR, Keiser O, Jüni P, Pilgrim T. Active surveillance for rheumatic heart disease in endemic regions: a systematic review and meta-analysis of prevalence among children and adolescents. Lancet Glob Health. 2014;2:e717-e726.
- Osnabrugge RL, Mylotte D, Head SJ, Van Mieghem NM, Nkomo VT, LeReun CM, Bogers AJ, Piazza N, Kappetein AP. Aortic stenosis in the elderly: disease prevalence and number of candidates for transcatheter aortic valve replacement: a meta-analysis and modeling study. J Am Coll Cardiol. 2013;62:1002-12.
- Kong WK, Regeer MV, Ng AC, McCormack L, Poh KK, Yeo TC, Shanks M, Parent S, Enache R, Popescu BA, Yip JW, Ma L, Kamperidis V, van der Velde ET, Mertens B, Ajmone Marsan N, Delgado V, Bax JJ. Sex Differences in Phenotypes of Bicuspid Aortic Valve and Aortopathy: Insights From a Large Multicenter, International Registry. Circ Cardiovasc Imaging. 2017;10:e005155.